torstai
maalis062014

Talouskirja Nyt - Antti Heinosen Ensimmäiset eurot - torstaina 13.3.2014

Suomen Pankki järjestää yleisölle avoimen Talouskirja Nyt -keskustelutilaisuuden Suomen Pankin rahamuseossa torstaina 13.3.2014 klo 17.30. Aiheena on Antti Heinosen kirjoittama "Ensimmäiset eurot". Heinosen kanssa kirjasta keskustelee Suomen Pankin johtokunnan entinen varapuheenjohtaja, varatuomari Matti Louekoski. "Ensimmäiset eurot" kuvaa kiehtovasti ensimmäisen yhteisen eurooppalaisen setelisarjan suunnittelua. Lukija pääsee kurkistamaan ainutlaatuisella tavalla setelisarjan suunnitteluun, tuotantoon, turvatekijöihin, tiedotuskampanjaan ja lopulta projektin huipentumana euron käyttöönottoon käteisvaluuttana vuoden 2002 alussa. Tärkeässä roolissa ovat henkilöt setelisarjan valmistelun takana.

Kirjan tekijällä Antti Heinosella on pitkä kansainvälinen ura setelialalla. Hän oli yli kymmenen vuoden ajan Euroopan keskuspankin setelijohtaja, jolloin hän vastasi uuteen eurooppalaiseen käteisvaluuttaan siirtymisestä. Ennen siirtymistään Euroopan keskuspankkiin Heinonen vastasi Suomen Pankissa maksuvälineistä. Vuonna 2012 Suomen Pankki julkaisi Heinosen kirjan "Viimeiset markat". Suomen Pankin Talouskirja Nyt -sarja avaa talouden käsitteitä kirjallisuuden kautta. Tilaisuuksissa keskustellaan tuoreesta kotimaisesta talousaiheisesta kirjasta. Kussakin tilaisuudessa kirjan kirjoittaja tai toimittaja keskustelee Suomen Pankin edustajan kanssa. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun. 

Uudistettu rahamuseo sijaitsee aivan tuomiokirkon vieressä, osoitteessa Snellmaninkatu 2. Tilaisuuteen on vapaa pääsy eikä siihen tarvitse ilmoittautua ennakolta. Lisätietoja antavat rahamuseon intendentti Jaakko Koskentola, puh. 010 831 2981 ja tiedottaja Richard Brander, puh. 010 831 2206.

www.rahamuseo.fi

www.suomenpankki.fi

Tervetuloa!

tiistai
maalis042014

Suomen Numismaattinen Yhdistys 100 vuotta – kutsu jäsenistölle

OHJELMA


Lauantai 24.5.

klo 11.30–12.30

H. F. Antell ja hänen kokoelmansa -pienoisnäyttelyn avajaiset, Kansallismuseo

Mannerheimintie 34, 00100 Helsinki

klo 14–16.30

Suomen Numismaattisen Yhdistyksen 100-vuotisjuhlakokous, ravintola Sipuli

Kanavaranta 7, 00160 Helsinki

  • Juhlaluento ph.D. Roger Bland, British Museum: The Treasure Act and Portable Antiquities Scheme in England and Wales and Its Importance for Numismatic Research
  • Juhlajulkaisun julkistaminen
  • Yhdistyksen huomionosoitukset 

 klo 19

100-vuotisjuhlaillallinen, ravintola Sipuli, tumma puku

  • Toast Skagen ja muikunmätiä
  • Härkää Chateaubriand, peruna-oliivimuffinssi ja tummaa verjuskastiketta
  • Crème Caramel, mokkajäätelöä ja appelsiinia

Sunnuntai 25.5.

klo 10.30 

Lähtö Kauppatorilta Suomenlinnaan

klo 11  

Opastettu kävelykierros Suomenlinnassa, lähtö lauttarannasta

klo 13-15

Päätöslounas, Suomenlinnan Panimoravintola

  • Sitruunamarinoituja tuoreita vihanneksia, salaattia ja ”Waldemar” kuttucheddaria
  • Paahdettua merilohta, rapu-fenkolirisottoa ja tilli-aiolia tai Grillattua kananpojanrintaa, tomaatti-kapriskastiketta ja pesto-perunakakku
  • Kahvi/tee ja suklaakonvehti

Sitova ilmoittautuminen jokaiseen tapahtumaan erikseen 28.4. mennessä jäsenmaksun yhteydessä postitetulla lomakkeella.

Illallisen hinta on 90 €/henkilö ja se sisältää yhden lasin kuohuviiniä ja kaksi lasia viiniä. Illalliselle varataan paikat 100 ensimmäiselle ilmoittautuneelle. Suomenlinnan lounas maksaa 27,50 €/henkilö, hinta ei sisällä juomia. Suomenlinnasta varataan paikka 50 ensimmäiselle ilmoittautuneelle.

 

Ilmoittautumisen yhteydessä tulee maksaa ruokailut Yhdistyksen tilille:

Nordea FI48 1025 3000 2168 31

viite: maksun aihe (Erkki Esimerkki: illallinen ja Suomenlinna)

 

Lisätietoja yhdistyksen juhlavuodesta saa tapahtumakoordinaattorilta:

Kaisa Kutilainen 050 588 1105

kaisa.kutilainen@snynumis.fi

 

perjantai
helmi072014

Suomen Numismaattinen Yhdistys 100 vuotta

Vanhan Rahan päivä

lauantaina 15.3.2014 klo 11–15 

Balderin Sali
Aleksanterinkatu 12
00170 HELSINKI

 

Kiinnostaako raha? Pyöriikö nurkissasi sukulaisilta perittyjä vanhoja rahoja ja pohdit niiden arvoa? Tai haluaisitko lisätietoja vanhojen rahojen keräilystä, myymisestä ja ostamisesta? Tahdotko tietää, miten tunnistaa rahaväärennöksiä? Haluaisitko omistaa antiikin rahoja? Jos vastasit kyllä, Vanhan Rahan Päivä on tarkoitettu juuri sinulle.  

Vanhan Rahan päivän näyttelyssä ovat esillä keräilijöiden laajat kokoelmat – näytteillä on mm. primitiivisiä maksuvälineitä, vanhoja rahoja antiikin ajoista alkaen sekä kunniamerkkejä ja poletteja. Paikalla ovat vanhojen rahojen parhaat asiantuntijat ja tarjolla on teemaan liittyviä esitelmiä.

Vapaa pääsy!

 

OHJELMA

* Suomen Numismaattisen Yhdistyksen 100-vuotisjuhlanäyttely

* maksutonta vanhan rahan arviointia

* myynnissä alan kirjallisuutta, lehtiä ja edullisesti antiikin kolikoita

* lapsille tarjolla kolikkoja keräilyn aloittamiseen (rajoitettu määrä)

 

Esitelmät

* klo 11 suurlähettiläs emeritus Pekka Säilä: Suomalaiset rahaväärennökset

* klo 12 SNY:n puheenjohtaja, intendentti Petteri Järvi: Homeiset rahat ja pölyiset mitalit - Mitä on numismatiikka

* klo 13 Euroopan keskuspankin setelijohtaja(1998–2008) Antti Heinonen: Ensimmäiset eurot

* klo 14 professori Jyrki Muona: Miten tunnistan väärennetyn Antiikin rahan?

 

Suomen Numismaattinen Yhdistys on perustettu 1914 ja se on Pohjoismaiden suurin vanhojen rahojen tutkijoiden ja keräilijöiden yhdistys. Kolikonpyöreitä vuosia yhdistys juhlistaa pitkin vuotta.

Tervetuloa tutustumaan rahan kiehtovaan maailmaan ja arvokkaaseen historiaan!

 

sunnuntai
loka202013

Suomen Numismaattisen Yhdistyksen juhlavuosi 2014

Tulevana vuonna Suomen Numismaattinen Yhdistys täyttää 100 vuotta. Juhlavuoden aikana järjestetään erilaisia tapahtumia, joihin yhdistyksen jäsenet voivat osallistua.

Vanhan rahan päivä järjestetään lauantaina maaliskuun 15. päivänä Balderin salilla Helsingissä. Tapahtumasta ilmoitetaan tarkemmin Numismaattisessa aikakauslehdessä 1 / 2014. Ohjelmassa on näyttelyitä, rahojen arviointia, esitelmiä ja juniorijäsenten aktivointia pienillä rahapaketeilla. Tarjolla on myös mm. kohtuuhintaisia antiikin rahoja.

Vuoden 2014 toinen huutokauppa pidetään juhlahuutokauppana, myös tästä ilmoitetaan tarkemmin alkuvuoden aikana.

Juhlavuoden päätapahtuma sijoittuu viikonloppuun 23.5. – 25.5.2014. Lauantaina 24.5. kello 11:30 avataan Antell–aiheinen pienoisnäyttely Kansallismuseossa. Kello 14:00 alkaen pidetään juhlakokous ravintola Sipulissa Katajanokalla. Iltajuhla on samassa ravintolassa kello 19:00 alkaen. Juhlan yhteydessä julkaistaan juhlakirja sekä jaetaan huomionosoitukset ja Öhrnehjelm-mitali. Sunnuntaina juhlallisuudet jatkuvat opastetulla tutustumisella Suomenlinnaan ja lounaalla ravintola Suomenlinnan Panimoravintolassa. Kaikkiin juhlaviikonlopun tapahtumiin vaaditaan ennakkoilmoittautuminen.

Loka- tai marraskuussa avataan Turun linnassa Turun museokeskuksen uudistettu raha- ja mitalikabinetti. Yhdistys osallistuu tapahtumaan osana 100-vuotisjuhlavuoden juhlimista ja kabinettiin tulee yhdistyksen nimikkovitriini, missä esitellään vaihtuvia pienoisnäyttelyitä. Ensimmäisenä vaihtuvana näyttelynä tullaan esittelemään yhdistyksen lyötättämiä mitaleja. 

sunnuntai
tammi272013

OHJELMAA – PROGRAM 2013

19.02. Kunniamerkkikerho: SS-vapaaehtoiset

20.02. Antiikinkerho: Yleinen provinssiraha

27.02. Setelikerho: Vaasan setelit

16.04. Kunniamerkkikerho

07.05. Antiikinkerho: Keisarien naiset

04.12. Antiikinkerho: Pikkujoulu