« Ohjeita aloitteleville keräilijöille | Main | Puhdistus »
tiistai
marras242015

Säilytys

Rahakaappi on perinteisin ja kaunein tapa säilyttää vanhoja rahoja. Kaappi voi olla puuta, muovia tai metallia. Nykyisin valtaosa myytävistä rahakaapeista on muovisia. Puisen kaapin voi ostaa käytettynä tai sellaisen voi tehdä itse. Puun tulee olla hapotonta (esim. tammi ei käy) ja aluskankaan mahdollisimman neutraalin väristä luonnonkuitua. Liimoja tulee välttää. Metallinen kaappi voi olla esim. arkistointikäyttöön valmistettu Bisley-kaappi. Aluskankaan sijasta rahakaapeissa voi käyttää Tresmer-kehyksiä, pieniä kovamuovisia koteloita. 

Pienet, diakehyksen kokoiset paperipussit ovat käteviä rahojen kuljetuksessa ja säilytettäessä rahoja pankkilokerossa. Pusseihin voi myös kirjoittaa rahan tiedot ja ne voi säilyttää diojen säilytykseen tarkoitetuissa tiiviissä muovikoteloissa. Haittapuolena pusseissa on rahojen huono nähtävyys, etuna ilmansaasteiden tavoittamattomuus. Parhaita näistä ovat valkaisemattomasta paperista valmistetut, joissa on mahdollisimman vähän liimaussaumoja. 

Muoviset kansiot ja säilytyskotelot ovat tavallisin tapa säilyttää rahoja, mutta samalla myös huonoin. Muovin kemialliset pehmikeaineet irtoavat pitkän säilytyksen aikana ja takertuvat rahaan ryhtyen syövyttämään sitä. Kirjakaupoissa myytävät muovikansiot ovat tuhonneet tuhansia arvokkaita kokoelmia. Rahoja ei pidä säilyttä muovissa, jos ei tiedä miten muoviseos reagoi rahametallin kanssa. Yksikään museo tai julkinen kokoelma ei säilytä rahoja muovikansioissa tai -koteloissa. Setelit on paras säilyttää filatelisteille tarkoitetuissa Visir-lehdissä. 

Kortisto,josta ilmenevät kokoelman rahojen hankintatiedot, kirjallisuusviitteet ja paino tai sarjanumero käy pian välttämättömäksi. Erillisten korttien kirjoittamiselle helpomman vaihtoehdon tarjoaa kortiston pitäminen tietokoneella. Kortistosta ilmenevät monipuoliset tiedot ovat tärkeä turvallisuustekijä esimerkiksi kokoelmaa vakuutettaessa.