« Hinnastot ja kirjallisuus | Main | Säilytys »
tiistai
marras242015

Ohjeita aloitteleville keräilijöille

Keräilyarvo

Rahan keräilyarvoon vaikuttaa valmistusmäärä ja se kuinka paljon niitä on jäljellä. Kolikoissa on lyöntimäärä ja seteleissä painosmäärä.

Rahan kuluneisuus vaikuttaa arvoon. Kuluneisuus määritellään rahan kuntoluokan avulla. Erittäin hyväkuntoinen vanha keräilyraha voi olla satoja ja jopa tuhansia kertoja arvokkaampi kuin vastaava huonokuntoinen raha.

Kysyntä ja tarjonta vaikuttavat huomattavasti keräilyarvoon. Rahan ikä ei suoraan vaikuta keräilyarvoon. 2000 vuotta vanha raha voi olla halvempi kuin 20 vuotta vanha raha.

Lisäksi rahan arvoon vaikuttavat valmistusaine (kulta, hopea, kupari, pronssi, rauta ym.) sekä rahan koko. Kulta ja hopearahoissa metallin arvo vaikuttaa. Isokokoisista jalometalleista valmistetuilla vanhoilla rahoilla ja suuriarvoisilla seteleillä on kysyntää (poikkeuksen muodostavat eri maiden yleiset inflaatiosetelit).

Minkä arvoisia rahoja tyypillisesti löytyy pöytälaatikoista?

Pieniarvoisia rahoja ja pieniarvoisia seteleitä. Suurin osa näistä on yleensä keräilyarvoltaan halpoja. Poikkeuksia kuitenkin löytyy, sillä pienen nimellisarvon rahoissa on joukossa myös arvokkaita rahoja. Suuremman nimellisarvon rahoja ja suuria seteleitä löytyy pöytälaatikoista harvemmin muilta kuin keräilijöiltä. Näiden arvo voi joskus olla hyvinkin huomattava.

Suomen Numismaattisen Yhdistyksen arvioinneissa löytyy kuitenkin joka viikko rahoja, joilla on merkittävä jopa huomattava arvo. Myös suuria keräilyharvinaisuuksia on arvioinneistamme löytynyt.

Määrä voi korvata laadun. Yksittäisellä rahalla saattaa olla vain vähäinen arvo ja sen myyminen saattaa siksi olla vaikeaa. Jos tällaisia rahoja kuitenkin on paljon, voi niiden yhteenlaskettu arvo nousta niin suureksi, että niistä saa huutokaupassa myytyinä  kymmeniä tai jopa satoja euroja.

Säilytys

Setelit tulisi säilyttää siten että niihin ei tule taitoksia, sillä jokainen pienikin taitos vähentää setelin arvoa. Lompakon tai kukkaron nahka pilaa rahat, rahoja ei kannata säilyttää näissä.

Rahojen säilytystä varten on olemassa rahalaatikostoja ja erilaisia keräilytarvikkeita kuten koteloita, kansioita, pahvikehyksiä ym. Keräilytarvikkeiden puuttuessa voi rahoja ja seteleitä säilyttää ruskeissa kirjekuorissa suojattuna valolta ja kosteudelta. Erityisesti setelien kanssa tulee varoa että niiden päällä ei ole mitään mikä voisi aiheuttaa niihin painaumia tai taitoksia. Vanhoja kokoelmia on voitu säilyttää vääräntyyppisistä muovista valmistetuista sivuissa. Tällaisten sivujen käyttöä on syytä välttää rahojen säilytyksessä.

Rahoja ei koskaan saa puhdistaa eikä kiillottaa sillä se vähentää niiden keräilyarvoa ja saattaa tehdä rahat jopa arvottomiksi. Suomen Numismaattisesta Yhdistyksestä saa tietoa siitä miten rahat tulisi säilyttää siten, että niiden arvo ei laske.

Miten rahoja tulisi käsitellä?

Rahoja ei pidä puhdistaa sillä puhdistaminen ei paranna vaan ainoastaan laskee rahojen arvoa. Sormissa on aina likaa ja rasvaa joka tarttuu metallirahojen pintaan ja seteleiden paperiin. Keräilytarvikkeissa olevia rahoja ja seteleitä voi käsitellä siten että niiden arvo ei laske.


Rahojen arvo ja myyminen

Suomen Numismaattisessa Yhdistyksessä on ilmainen arviointi – ota yhteyttä.

Jos haluat myydä rahat käypään hintaan niin tarjoamme sitä varten edullisen ja asiantuntevan huutokauppapalvelun. Provisiomme on ainoastaan 10 % myyntisummasta ja valokuvattavista kohteista ei peritä lisämaksua. Huutokauppojemme kautta tavoitat suuren ja asiantuntevan ostajakunnan.

Rahakokoelmat pesänselvityksiä ja vakuutuksia varten arvioimme kohtuullista korvausta vastaan ja pienet kokoelmat arvioimme ilmaiseksi - ota yhteyttä.

Alussa tarvitaan tietoa – hanki ensin kirjallisuutta ja  kysy neuvoa

Suurimmat virheet rahojen keräilyssä tapahtuvat usein silloin kun ostaa jotakin jonka arvoa ei tunne. Huutokaupat ovat rahankeräilyn jälkimarkkina joissa rahoista maksetaan käypä markkina-arvo. Uutena ostetuista rahoista ei usein enää myydessä saa maksamaansa ostohintaa takaisin. Neuvoa voi jokainen kysyä Suomen Numismaattisesta Yhdistyksestä ja meiltä saa myös ostaa kirjoja. Liittymällä jäseneksi saat lisäksi Numismaattisen Aikakauslehden ja voit osallistua huutokauppoihimme.

Ystävällisin terveisin,

Marko Salonen

Toiminnanjohtaja

auctions@snynumis.fi, www.snynumis.fi

Puh. 050 588 1105