keskiviikko
loka202010

Rooman keisarit

Lyhyt kirjoitukseni käsittelee vain ns. keisarillisen Rooman rahapajoissa lyötyjä kolikkoja. Paras keino erottaa keisarillisen Rooman ja Rooman maakuntien rahat toisistaan on kirjoitustapa: keisarillisen Rooman rahoissa teksti on toteutettu meille tutuilla aakkosilla, provinssirahoissa useimmiten kreikkalaisilla aakkosilla. Tässä luettelossa kuvattujen hopearahojen sijasta maakunnissa lyötiin muita tyyppejä, mm. denaarin arvoisia drakmoja ja kolmen tai neljän denaarin arvoisia tetradrakmoja.

Click to read more ...

keskiviikko
loka202010

Rooman keisariajan rahat

SNY:n antiikin kerho havaitsi, että Suomesta ei löydy julkaistuna oikeastaan mitään keisariajan Rooman rahoista. Tärkein alan perusteos ”Roman Imperial Coins” (RIC) on kymmenosainen teossarja, jonka ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1923 ja viimeinen vasta vuonna 1994. Tähän mennessä tosin ensimmäisestä osasta ehti ilmestyä jo uudistettu laitos. Tämän teoksen tekstiosa sisältää perustavaa laatua olevan tiedon Rooman keisariajan rahoista ja luettelo-osan avulla voidaan tunnistaa kaikki Rooman keisariajan rahat.


Kerhon jäsenet päättivät vuonna 1979 laatia suomenkielisen tekstin Rooman keisariajan rahoista, ja työryhmä Lindqvist, Grandell, Kemppinen otti tehtävän harteilleen, vaikka RIC oli päätöstä tehtäessä vielä keskeneräinen. Alkuun päästiin lainaamalla teos kerrallaan kansallismuseon rahakammion kirjahyllystä. Tietoa täydennettiin myös muista lähteistä (ks. Kirjallisuusluettelo), koska RIC:n kirjoittajat olettivat lukijalta melko laajaa perustietämystä.

Lue koko artikkeli tästä.

 

Page 1 2